Руски гейове поискаха подкрепа от Хилари Клинтън
Руски гейове поискаха подкрепа от Хилари Клинтън / снимкa: БГНЕС

Руски гейове призоваха американския държавен секретар Хилари Клинтън да се застъпи за правата им, след като тя откри в Москва статуя на американския поет Уолт Уитман, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън участва в церемонията по откриване на статуята в Московския държавен университет (МДУ), на която присъства и кметът на руската столица Юрий Лужков, известен като яростен противник на правата на хомосексуалистите.

Уитман е смятан за символ на хомосексуализма от общностите на гейовете и лесбийките в САЩ. Руски гей активисти призоваха държавния секретар на САЩ да осъди дълбоко вкоренената в Русия хомофобия.

"Точно както Пушкин и Уитман пренастроиха поезията, така и ние пренастройваме нашите отношения през 21 век", каза Клинтън, без да засяга въпроса за правата на гейовете. През 2000 г. статуя на руския поет Александър Пушкин беше поставена в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица, пише БТА.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че не знае нищо за какъвто и да било призив от страна на руската гей общност. Фондацията за американско-руско сътрудничество, която организира поставянето на статуята на Уитман, се разграничи от въпроса за правата на хомосексуалистите, отбеляза АП.