Руски експерт: Украинска ракета е свалила малайзийския боинг през юли
Руски експерт: Украинска ракета е свалила малайзийския боинг през юли / снимка: БГНЕС, архив

Производителят на противовъздушните ракетни комплекси "Бук-М1", руският концерн "Алмаз-Антей", обяви, че малайзийскиятбоинг е бил свален над Украйна с по-стара версия на ракетата, която не е на въоръжение в руската армия, но е в украинските арсенали, предаде Асошиейтед прес.

Михаил Малишевски, съветник на генералния директор на държавния консорциум, заяви на пресконференция, че анализът се базира на снимки на останките, достъпни публично.
"Въз основа на данните, предоставени на специалисти от концерна, стигнахме до заключението, че най-вероятният тип ракета, довела до катастрофата на самолета, е ракета 9М38М1 от комплекса "Бук-М1", каза Малишевски, цитиран от ТАСС.

Големите транспортни катастрофи на 2014 г.

АП припомня, че продължават споровете по въпроса кой е свалил самолета на "Малайзийските авиолинии" над Източна Украйна миналото лято.

В авиокатастрофата загинаха 298 души на борда му, 193-ма от които холандци. Украйна и Западът подозират, че той е свален с ракета, изстреляна или от руските сили или от сепаратистките бунтовници.

Източник: БТА