Руски депутат обвини Путин за взривовете в Беслан
Руски депутат обвини Путин за взривовете в Беслан / netinfo

Руски депутат от опозицията обвини президента Владимир Путин, че е наредил на специалните части да изстрелят гранати срещу училището в Беслан, предаде Асошиейтед прес.

На 1 септември 2004 година въоръжени бунтовници взеха за заложници над хиляда ученици, родители и учители в училището в Беслан.

В края на тридневна обсада две силни експлозии разтърсиха училището и дадоха началото на спасителна операция на руските спецчасти. При трагедията загинаха 334-ма души, над половината от които деца.

Руската прокуратура заключи, че двата силни взрива са дело на нападателите. Двама членове на парламентарната комисия, която също разследва атаката, обаче смятат, че експлозиите са причинени от гранати, изстреляни отвън.

Взривът в училището бе причинен от специалните части, те стреляха с гранатомети, заяви депутатът от Комунистическата партия Юрий Иванов пред репортери. Заповедта би могла да бъде дадена само от един човек - президентът Владимир Путин, посочи той.

Според Иванов правителството е искало да сложи край на кризата, за да попречи на бунтовническия лидер Аслан Масхадов да преговаря с нападателите и вероятно да ги убеди да се предадат. По думите му това би накърнило имиджа на Путин.