Руски депутат: Договорът с Полша за МиГ-29 крие рискове за българските пилоти
Руски депутат: Договорът с Полша за МиГ-29 крие рискове за българските пилоти / ThinkStock/Getty Images

Първият заместник-председател на комитета за промишлеността в Руската дума Владимир Гутеньов, който е също първи вицепрезидент на "СоюзМаш", предупреди за крайно високи рискове за българските пилоти, ако София сключи с Полша договор за обслужване на изтребителите МиГ-29, предаде ТАСС.

"Очевидно е, че рисковете за българските пилоти, свързани с експлоатацията на МиГ-овете след ремонт на авиодвигателите от полски специалисти, които нямат лиценз, ще са пределно високи", каза той пред журналисти.

Според Гутеньов, който оглавява и руската Лига за съдействие на предприятията от отбранителната промишленост, "в готовността си да следва русофобски тенденции ръководството на България проявява безразличие към живота на собствените си военни".

Русия няма да обслужва българските МиГ-29, ако сключим договор с Полша

"По-рано недоумение предизвика готовността на "младшите" и безправни партньори от евроатлантическия съюз да вземат решения, нанасящи вреда на собствените им икономики. Това се прояви ярко в отношенията с България по въпроса за строителството на "Южен поток" и АЕЦ "Белене", а също по отношение на търговско-икономическите й връзки с Русия", каза депутатът.

Гутеньов е уверен, че "такъв подход или авиокатастрофи, които може да последват от подобни необмислени политически решения, няма да нанесат вреда на деловата репутация на МиГ".

Руската страна вече предупреди,че ще откаже на България ремонт на МиГ-29, ако тя подпише договор с Полша, посочва ТАСС. Генералният директор на РСК "МиГ" Сергей Коротков заяви пред журналисти, че за компанията няма да има друг изход, освен да се откаже от поддръжката на техническата експлоатация на самолетите МиГ-29 във ВВС на България".

Източник: БТА