Руски бомбардировачи ще изстрелват ракети при учение
Руски бомбардировачи ще изстрелват ракети при учение / netinfo

Русия е изпратила два стратегически бомбардировача Ту-160 в Бискайския залив в Атлантическия океан, които ще изстрелят ракети в рамките на най-голямото военноморско учение от съветско време в района, предаде Ройтерс.

Самолетите са се присъединили към самолетоносачи и бойни кораби от руския военноморски флот в Северно и Черно море за ученията в Атлантическия океан между френския и испанския бряг.

Това е поредният от серията ходове на Кремъл за засилване на военното влияние на Русия на международната сцена, отбелязва агенцията.

От 23 януари към учението ще се присъединят и стратегически бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3, военнотранспортни Ил-78, както и самолети за далечно радиолокационно откриване А-50, предаде ИТАР-ТАСС.

Всички полети на руските ВВС в хода на учението се изпълняват в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, заяви говорител на руските ВВС.

Двата бомбардировача Ту-160 са били съпроводени от натовски изтребители Ф-16 и "Торнадо" на Великобритания и Норвегия, заяви представител на руските ВВС пред Интерфакс.