/ iStock/Getty Images
Руски блогър, който отправи критика служители на пътна полиция, беше осъден на осем години и половина затвор. Съдът твърди, че той е публикувал "фалшиви новини" за настъплението на Москва в Украйна.

Преместиха руския опозиционер Владимир Кара-Мурза в наказателна колония в Сибир

38-годишният Александър Ноздринов управлява малък канал в Youtube, където публикува видеоклипове на пътни полицаи от родния му Краснодарски край, за които твърди, че нарушават закона.

Той бе задържан през март 2022 г., след като разследващите го обвиняват, че е публикувал в социалните мрежи снимка на разрушени сгради с надпис: "Украинските градове след пристигането на освободителите".

Съпругата му Екатерина категорично отрича да е публикувала изображението в интервю за медията SOTA, която твърди, че арестът на мъжа е организиран от местната полиция като отмъщение за неговите видеоклипове.

Съдебната служба в Краснодар поддържаше тезата, че Ноздринов е изпратил снимката, и заяви, че тя е била намерена от служители на Федералната служба за сигурност на Краснодарския край.

Руски музикант и природозащитник беше осъден на 6 г. затвор за антивоенни публикации

"Той е осъден на осем години и шест месеца лишаване от свобода в колония с общ режим", обяви съдът, като му забрани и да работи в медии за четири години.

Откакто отприщи пълномащабни военни действия срещу Украйна миналата година, Русия предприе безпрецедентни репресии срещу инакомислието, като вкара в затвора или глоби десетки хора, които се противопоставят на властите.
БГНЕС