Руската прокуратура поиска от Полша да екстрадира Ахмед Закаев
Руската прокуратура поиска от Полша да екстрадира Ахмед Закаев / снимка: БГНЕС, архив

Генералната прокуратура на Русия поиска от Полша да екстрадира лидера на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев, за да бъде привлечен под съдебна отговорност за тежки и особено тежки престъпления, предаде РИА Новости, като се позова на официалния представител на ведомството Марина Гриднева.

Полската полиция задържа на 17 септември Закаев и го предаде на окръжната прокуратура на Варшава, която поиска от съда разрешение да го арестува. Окръжният съд обаче не удовлетвори искането. „Ако Закаев бъде екстрадиран, ще му бъдат гарантирани условия на задържане, съответстващи на международните стандарти", каза Гриднева.

Закаев пътува с автомобил за Лондон за нова полска виза и планира да се върне в Полша, когато я получи, съобщи днес полската телевизия TVN24. Той напуснал страната снощи, защото срокът на визата му изтекъл. „Ахмед Закаев иска да бъде в Полша в течение на целия процес, за да не може някой да каже, че той бяга от правосъдието и се страхува", каза един от организаторите на Световния конгрес на чеченския народ Адам Боровски, цитиран от БТА.

Закаев възнамерява след  завръщането си да участва в запланираните срещи с полски депутати, неправителствени организации и чеченската общност, както и да отиде в Краков и да почете паметта на президентската двойка Лех и Мария Качински, които загинаха в самолетна катастрофа на 10 април.