Руската православна църква получи фрагмент от Хитона на Христос
Руската православна църква получи фрагмент от Хитона на Христос / снимка: БГНЕС

По случай 90-годишнината от възстановяването на патриаршията президентът на Русия Владимир Путин предаде на Руската православна църква фрагмент от Хитона на Христос, който е бил на съхранение в музейната сбирка на Московския Кремъл,съобщи ИТАР-ТАСС.

От името на 150 йерарси Патриархът на Москва и цяла Русия Алексей II благодари на държавния глава "за демонстрацията на внимание към нуждите на църквата и традиционните вероизповедания". Патриархът обещал съдействие на държавната власт в решаването на ключови обществени задачи, посочва ИТАР-ТАСС.

"Това е огромен духовен подарък, една от най-значимите християнски светини", заявил Алексей II. Ковчежето с фрагмента на Хитона на Христос ще бъде поставено в московския храм "Христос Спасител".

Фрагментът на свещената за християните дреха бил взет като плячка от иранския шах Абас I в Грузия през 1624 година. Една година по-късно светинята била предадена на основателя на династията Романови - цар Михаил Романов. По-късно парченцето тъкан било разделено на няколко части, които били изпратени на съхранение в Ярославъл, Кострома и Киев. Две от парченцата Петър I пренесъл в Петропавловския храм и в Зимния дворец в Санкт Петербург.