/ БТА
Руската православна църка (РПЦ) започна подготовка за канонизацията на ген. Александър Суворов, предаде ТАСС.

В момента се събират и изучават документи, но окончателното решение ще бъде взето от Архиерейския събор на РПЦ, заяви Троицкият епископ Панкратий, председател на Синодалната комисия на Московската патриаршия за канонизация на светци.

Епископ Панкратий припомни, че за канонизирането има редица правила, които се спазват от векове. На първо място е "безупречното православие", т.е. правилно изповядване на православната вяра, следвано от широка народна почит. Освен това след смъртта си светецът трябва да е помагал на миряни, отправили молитви към него, или с други думи да е извършвал т.нар. "посмъртни чудеса". "И трите критерия трябва да бъдат спазени. Все още е рано да се каже какви ще са резултатите", отбеляза епископ Панкратий. 

През август миналата година РПЦ взе решение за "възобновяване на подготвителния процес" на евентуалната канонизация на генералисимус Суворов, след като година по-рано министерството на отбраната се обърна с този въпрос към руския патриарх Кирил. 

Александър Суворов (1730–1800 г.) е руски пълководец, военен теоретик и благородник. Носител е на всички военни ордени по времето, в което е живял, както и на множество чуждестранни отличия. Участвал е в седем войни, водил е повече от 60 сражения и не е губил нито едно от тях, отбелязва ТАСС. 
Николай Велев/БТА