Руската полиция извършва обиски в домовете на руски опозиционери
Руската полиция извършва обиски в домовете на руски опозиционери / снимка: Reuters

Следователи и полицаи в Москва извършват обиски в домовете на повече от десет организатори и участници в митинга на Блатния площад, състоял се на 6 май и прераснал в безредици, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки говорителя на Следствения комитет Владимир Маркин.

Претърсват се жилищата на Алексей Навални, Сергей Удалцов, Иля Яшин и други опозиционни активисти. Руският информационен портал NEWSru съобщава, че има обиски и жилищата на Ксения Собчак и Борис Немцов.

За участие в масови безредици на 6 май са задържани 12 заподозрени. От тях са иззети база данни и дрехи, с които са били на протеста на 6 май.

Ройтерс отбелязва, че обиските се извършват ден преди насрочената за утре поредна антипутинова акция на руската опозиция, наречена също като протеста от 6 май Поход на милионите, предава БТА. Утре в Русия е официален празник - чества се приемането през 1990 г. на декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация.

На 6 май на Блатния площад полицията разпръсна разрешения Поход на милионите. Опозицията каза, че полицията е пречела на шествието и митинга, а силите на реда обвиниха опозицията в умишлени провокации. Срещу участници в събитията бяха заведени дела по обвинения в призиви към масови безредици и прилагане на насилие по отношение на представители на властта, припомня NEWSru.