/ iStock/Getty Images
Руската полиция нахлу в жилищата на неколцина редактори на студентското интернет списание DOXA, станало известно с отразяването на масовите демонстрации в Москва през 2019 г. и със защитата на правата на студентите, предаде Асошиейтед прес.

Онлайн медията съобщи, че полицаите са претърсили апартаментите на четирима от нейните редактори и двама от техните родители, както и офисите й.

След обиските въпросните четирима редактори - Армен Арамян, Наталия Тишкевич, Владимир Метелкин и Алла Гутникова - са били отведени в Следствения комитет. Те са обвинени в насърчаване на непълнолетни да участват в незаконни дейности - престъпление, което в Русия се наказва с до три години затвор.

Според DOXA полицейската операция е свързана с видеоклип, поместен в списанието преди началото на протестите през януари т. г. в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. На записа се казва, че преди демонстрациите ученици и студенти са под натиск и заплахи за изключване.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор е разпоредил премахването на видеото. Списанието се е подчинило, но Арамян, Тишкевич, Метелкин и Гутникова са оспорили в съда заповедта с аргумента, че на клипа само се констатира, че "младите хора не бива да се боят да изказват мнението си".
БТА