Руската Дума връща графата „Против всички” в избирателната бюлетина
Руската Дума връща графата „Против всички” в избирателната бюлетина / снимка: БГНЕС, архив

Държавната Дума на Русия прие снощи на първо четене законопроект за връщане на графата „Против всички” в бюлетините на изборите. Законопроектът бе подкрепен от Единна Русия, компартията и Справедлива Русия, предаде Интерфакс.

Според парламентарната група на Либералнодемократическата партия начело с Жириновски, която гласува против, възстановяването на графата ще доведе до анархия.

Авторите на законопроекта начело с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко смятат, че възможността избирателите да гласуват срещу всички кандидати ще повиши избирателната активност на изборите и ще възстанови правото на гражданите да изказват мнението си в конкретна форма, участвайки в гласуването.

Графата „Против всички” бе премахната от избирателната бюлетина през 2006 г., допълва БГНЕС. Тогава вносителите на съответния законопроект се позоваха на отсъствието на такава графа в изборните бюлетини на другите страни и посочиха, че премахването й ще накара участниците в избирателните кампании по-качествено и ясно да агитират избирателите, а също ще намали възможността изборите да бъдат признати за несъстояли се заради високия процент на гласувалите срещу всички кандидати.