Руска петролна платформа потъна в Охотско море
Руска петролна платформа потъна в Охотско море / БГНЕС, архив

Най-малко четирима души се удавиха, след като руската петролна платформа платформа „Колская” с 67 души се преобърна и потъна в Охотско море, обяви Министерството на извънредните ситуации, цитирано от АФП. 14 души са извадени от водата и спасени. Останалите хора са в неизвестност.

Платформата, която била теглена на буксир от ледоразбивача „Магадан” и буксирния кораб „Нефтегаз-55”, се преобърнала в 12.45 ч. местно време (1.45 ч. по Гринуич) в резултат на бурния вятър. Температурата в района била минус 17 градуса по Целзий. Злополуката станала на 200 км от бреговете на остров Сахалин. Платформата била теглена от западното крайбрежие на полуостров Камчатка към Сахалин.

С падането на мрака над района на Охотско море хеликоптерите прекратиха издирването на оцелели от потъналата сондажна платформа, предаде ИТАР-ТАСС. Изпратените на място кораби обаче продължават спасителната операция. Междувременно в издирването се включи и корабът „Смит Сахалин”. На мястото на потъването продължава да работи ледоразбивачът „Магадан”.

Федералното следствие разглежда като основна версия за причините неспазване на правилата за сигурно корабоплаване при буксиране на платформата. Следственият комитет предполага, че не са били взети предвид метеорологичните условия. По случая е образувано наказателно дело, се казва в информацията.

Руската плаваща сондажна платформа „Колская” претърпя корабокрушение на 200 км от брега на Сахалин и потъна. Според представител на Министерството на извънредните ситуации в Сахалинска област спасени са 14 души от общо 67 на платформата. Съдбата на останалите 53, сред тях и един гражданин на България, засега не е известна. На повърхността на водата са открити четири души в хидронепромокаеми костюми, но без признаци на живот. Заради бурните вълни не е възможно те да бъдат извадени на борда на някой от притеклите се кораби.