Руска депутатка: Целта на санкциите срещу Турция е да се пресече финансирането на тероризма
Руска депутатка: Целта на санкциите срещу Турция е да се пресече финансирането на тероризма / снимка: БГНЕС, архив

Икономическите мерки на Русия спрямо Турция имат за цел и пресичане на финансирането на тероризма, смята председателката на комисията за сигурност и противодействие на корупцията в Думата Ирина Яровая, цитирана от ТАСС.

Путин подписа указ за санкции срещу Турция

Президентът Владимир Путин подписа вчера указ за временна забрана от 1 януари 2016 г. да се наемат работници, които са турски граждани. Спира се също така действието на споразумението с Турция за безвизов режим. Въвежда се забрана или ограничение на вноса в Русия на някои видови стоки от Турция (списъкът им ще бъде определен от правителството).

Анкара: Санкциите, наложени от Русия, само задълбочават проблема

Освен това на туроператорите се препоръчва да не продават ваканционни пакети за Турция. На правителството е поръчано да засили контрола над дейността на турските автопревозвачи на руска територия с оглед гарантиране на сигурността.

"Президентът на Русия предложи мерки за защита на нашата страна от удари в гърба. Това са необходими мерки, защото Турция се намира в прегръдка с тероризма, а ние водим безкомпромисна война с него", посочи Яровая.

Русия прекратява безвизовия режим с Турция от 1 януари

"Русия ще преценява и ще реагира адекватно на всички възможни заплахи, идващи от страната, превърнала се в "гнездо на дружбата" с тероризма, и освен това, издигаща помагачеството на терористите в ранг на официална политика", отбеляза депутатката в долната камара на руския парламент.

Яровая напомни, че финансирането на тероризма е международно престъпление. "Затова икономическите санкции на Русия спрямо Турция имат за цел и да се пресече финансирането на тероризма", подчерта тя.

Източник: БТА