Русия  затвори всички казина
Русия затвори всички казина / снимкa: БГНЕС

Почти две десетилетия след като в Русия колелата на рулетките се завъртяха отново, премиерът Владимир Путин иска да осребри всички чипове в хазартния бизнес, посочва в коментар Асошиейтед прес.

Казината се бяха превърнали в символ на блясъка и излишествата, характерни за икономическия бум в Русия, подклаждан от високите цени на петрола. Затварянето на казината не е нищо повече от етап н кръстоносния поход за очистване на една страна, която винаги е била пристрастена към хазарта, и за обуздаване на една индустрия, която е благодатна почва за развитието на корупцията и организираната престъпност, пише АП. По думите на премиера Путин, "човек се пристрастява към хазарта толкова силно, колкото и към алкохола, затова трябва нещо да се направи". Според ИТАР-ТАСС през 2006 г. само в Москва са били регистрирани над 100 хиляди души, пристрастени към хазарта.

От днес хазартът в Русия е заточен в четири отдалечени района на Русия, намиращи се на няколко хиляди километра и поне шест часови зони от Москва - в Калининград на Балтийско море, в Приморския район на тихоокеанското крайбрежие, в планинския район Алтай в Сибир и край градовете Краснодар и Ростов в южната част на страната.

Затварянето на казината извън тези зони ще намали с няколко милиарда долара постъпленията в хазната и ще остави без работа близо 400 хиляди души. Критиците на решението на правителството да закрие казината твърдят, че нелегалните игрални зали ще започнат да процъфтяват, поради което ефектът върху корупцията и организираната престъпност практически ще бъде нулев.

Влизащият в сила днес закон за хазарта бе приет още през 2006 г. И от тогава мнозина се чудеха дали Кремъл няма да премисли и да се откаже от намеренията си да се прости с по 3,6 милиарда долара от данъци на година, като прати казината в Сибир.

Кметът на Москва Юри Лужков, известен като върл противник на хазарта, се закани да се заеме и с хазарта и игрите на покер в интернет, пише БТА.