Русия засекрети сведенията за бойни загуби в мирно време
Русия засекрети сведенията за бойни загуби в мирно време / Thinkstock/Getty Images

Съгласно указ на президента Владимир Путин за държавна тайна вече ще се смятат сведенията за загуби на министерството на отбраната при специални операции в мирно време.

Президентският говорител Дмитрий Песков заяви по този повод, че мярката е необходима за защита на националните интереси и не е свързана със ситуацията в Украйна, посочва "Комерсант". Разгласяването на сведения, представляващи държавна тайна, ще се наказва с цялата строгост на закона, изтъква "Независимая газета".

Вестникът отбелязва, че досега на разгласяване не подлежаха единствено бойните загуби по време на война - това положение беше утвърдено с президентски указ от 30 ноември 1995 година. Какво обаче е наложило затягането на законодателството за държавната тайна, пита изданието.

"Независимая газета" цитира мнението на Киев, според който Москва се опитва да скрие факти, потвърждаващи участието на руски войски в Югоизточна Украйна. Вестникът посочва, че се е получила наистина неловка ситуация, тъй като явно ненавременният указ може да бъде преценен като доказателство за руско военно присъствие на украинска територия.

Франц Клинцевич от комисията по отбрана на Държавната дума смята, че от гледна точка на новите реалности указът е закономерен. Според него оповестяването на данни за загуби по време на специални операции означава да се разкрива информация за техния характер и за участващите сили, а по думите му сега това е нецелесъобразно, изтъква "Независимая газета".

Доколкото е известно, в Русия се провеждат по няколко спецоперации всеки ден. При тях се случва да има и жертви, за които редовно се съобщава в медиите. Но експерти предполагат, че щом данните за загуби в мирно време се засекретяват, значи има предчувствие за голяма война, например с групировката "Ислямска държава" или Украйна, отбелязва изданието.

"Този указ представлява фактическо признание, че Русия вече воюва в Украйна", цитира вестникът депутата от законодателното събрание на Санкт Петербург Александър Кобринский. "Освен това заради секретността не е възможно да се разкрие броят на военнослужещите, които загиват в мирно време поради безобразия в армията, фактически този указ дава карт бланш за пълно скриване на армията от обществото", заяви той.

Правозащитници се притесняват, че указът има за цел да всее страх сред всички, които търсят информация за загинали военни, пише "Ведомости".

"Това е сплашване на тези, които говорят за жертви - журналисти, правозащитници, блогъри", цитира изданието Сергей Кривенко от президентския съвет за правата на човека. "Загубите се изваждат от полезрението на обществото - няма военнослужещи, няма жертви, няма война. А щом не е възможно да се прави преброяване, значи, че това не съществува - то е още една стъпка към създаване на въображаема реалност", каза той.

Според лидера на партия "Яблоко" Сергей Митрохин указът е "заплаха за политическо преследване на всеки, който пише за военни действия, така че всеки може да попадне под разпоредбата за държавна измяна, която в новата редакция е записана доста неясно и широко", отбелязва "Независимая газета".

Източник: БТА