Руската бойна авиация не е поразявала цивилни обекти по време на кампанията си в Сирия, започнала преди три месеца. Това заяви високопоставен руски офицер в интервю за телевизионния канал "Русия 24".

Русия се превъоръжава за нова ера

По-рано тази седмица "Амнести интернешънъл" оповести, че при руските въздушни удари в Сирия са загинали много цивилни и че това са военни престъпления. А от "Хюман райтс уоч" обявиха, че използваните от Русия касетъчни бомби са причинили жертви сред сирийското цивилно население. Министерството на отбраната в Москва категорично отхвърли тези обвинения.

"Въздушно-космическите сили не са поразявали цивилни мишени в Сирия", каза в интервюто генерал-полковник Виктор Бондарев, главнокомандващ на тези сили. По думите му пилотите са добре обучени и "никога не пропускат мишените си", а освен това никога не поразяват т.нар. "чувствителни места" като училища, болници, джамии и други свети места.

Русия предоставя пълна информация за целите на въздушните удари в Сирия

Бондарев добави, че разполагането на руските ракетни системи "Ес-400" в Сирия е спомогнало за "въвеждане на ред" в сирийското въздушно пространство. Според генерала руските въздушни удари се нанасят по данни на руското разузнаване и във взаимодействие с местното сирийско ръководство.

"Благодарение на това вие сами виждате резултатите", заключи командирът на руските Въздушно-космически сили.

Източник: БТА