Русия създава нов вид въоръжени сили - Въздушно-космически
Русия създава нов вид въоръжени сили - Въздушно-космически / снимка: БГНЕС, архив

В съответствие с президентски указ от 1 август в Русия се създава нов вид въоръжени сили - Въздушно-космически сили (ВКС), съобщи на съвещание в Москва днес министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

ВКС ще обедини Военно-въздушните сили (ВВС) и Войските на въздушно-космическата отбрана. Така под единно ръководство се поставят авиацията, войските на противовъздушната и противоракетната отбрана, космическите сили и средства на руските въоръжени сили, подчерта Шойгу. Тази промяна, според него, е обусловена от нарастващото значение на въздушните и космическите компоненти в съвременния начин на водене на военни действия.

„На първо място, това ни позволява да съсредоточим в едни ръце цялата отговорност за военно-техническата политика по развитие на силите във въздушно-космическата сфера; второ - чрез по-тясна интеграция да повишим ефективността на работата им; и трето - да се осигури стабилно развитие на системата за въздушно-космическа отбрана на страната”, каза министърът.

Ръководството на новата структура се поема от досегашния главнокомандващ Военно-въздушните сили генерал-полковник Виктор Бондарев.