Русия съди украински режисьор, обвинен в тероризъм
Русия съди украински режисьор, обвинен в тероризъм / ThinkStock/Getty Images

В южния руски град Ростов на Дон започна съдебното дело за тероризъм срещу украинския режисьор Олег Сенцов, който се противопоставя на анексирането на Крим от Русия и лежи в руски затвор от повече от година, предаде Франс прес.

Сенцов и още един обвиняем, Александър Колченко, са обвинени в тероризъм, организиране на терористична групировка и трафик на оръжие. Двамата може да бъдат осъдени на 20 години затвор.

39-годишният Сенцов бе арестуван през май миналата година в дома си в Крим. Той е обвинен, че е координирал група активисти, свързани с украинското крайнодясно паравоенно движение "Десен сектор", които имали за задача да нападнат проруски организации и инфраструктури на полуострова. Двамата мъже отхвърлят повдигнатите им обвинения.

Един от адвокатите на Сенцов заяви, че не храни особена надежда за справедлив процес и разчита в най-добрия случай клиентът му да бъде пратен в Украйна в рамките на размяна на затворници.

Двама други обвиняеми в същото разследване вече бяха признати за виновни от руското правосъдие и осъдени на седем години затвор.

Редица руски режисьори, от либерала Андрей Прошкин до консерватора Никита Михалков, поискаха от президента Владимир Путин да освободи украинския им колега. Двадесетина европейски режисьори и продуценти също изразиха безпокойство през юни за съдбата на Олег Сенцов.

Украинският президент Петро Порошенко миналата седмица също призова да бъде освободен Сенцов. Той направи това в телефонен разговор с президентите на Франция и Русия, Франсоа Оланд и Владимир Путин, и германската канцлерка Ангела Меркел.
Олег Сенцов бе една от водещите фигури на протестното движение на киевския Майдан, което доведе до свалянето на украинския президент Виктор Янукович.

Източник: БТА