Русия ще се готви за евентуални военни операции в Арктика
Русия ще се готви за евентуални военни операции в Арктика / снимкa: БГНЕС

Руската армия ще се готви за евентуални военни операции в Арктика, заяви генерал-лейтенант Владимир Шаманов, ръководител на Главното управление за бойна подготовка и служба на войските, в интервю за в. "Красная звезда", цитирано от Франс прес.

След като лидерите на редица държави оспориха заявените от Русия права върху богатия на ресурси шелф на Северния ледовит океан, управлението веднага започна да уточнява плановете за бойна подготовка на частите и съединенията от онези видове въоръжени сили и родове войски, които могат да бъдат включени в бойни операции в Арктика. Съвременните войни се печелят и губят много преди да започнат, каза руският генерал в отговор на въпрос за формиране на "арктически спецназ" в Русия.

Над 5000 американски военни, 120 самолета и кораби участваха неотдавна в Аляска 12-дневно учение, припомни Шаманов. Главното управление за бойна подготовка със сигурност няма да игнорира факти от този род, увери генералът.

В ученията за операции в Арктика ще участват според АФП подразделения, базирани в района на Санкт Петербург, в Сибир и руския Далечен изток. В началото на юни над арктическите океански води патрулираха два руски стратегически бомбардировача Ту-95.