Русия ще разследва Евронюз, показали Путин като Хитлер
Русия ще разследва Евронюз, показали Путин като Хитлер / снимка: БГНЕС

Русия ще разследва телевизия "Евронюз" (Euronews) заради излъчен материал, в който украински войници представят портрет на руския президент Владимир Путин в стила на Хитлер.

Медийният регулатор на Русия заяви, че ще разследва записа по молба на депутат от управляващата партия. Според него материалът обижда руския президент и целия руски народ, "преживял ужасите на Втората световна война". Според регулатора е твърде рано да се каже дали руските власти ще предприемат юридически действия срещу телевизионния канал.

В петък "Евронюз" излъчи материал, в който се вижда как маскирани украински войници използват портрет на Путин с мустаци, изобразен като Хитлер, по време на учения по стрелба. "Обучаваме ги за война. Да оцелеят в условията на война и да елиминират врага по време на окупация или инвазия от страна на руските сили", казва инструкторът във видеото.

Руският представител на телевизионния канал заяви, че "Евронюз" не е имал намерение да обижда никого. Пред радио "Ехото на Москва" Пьотр Федоров от "Евронюз" казва, че телевизията е показвала американския президент Барак Обама с магарешки уши, а германския канцлер Ангела Меркел с нацистка униформа.