Русия ще продава на САЩ уран за 1 млрд. долара
Русия ще продава на САЩ уран за 1 млрд. долара / снимка: БГНЕС /

Руската компания "Техснабекспорт" подписа три дългосрочни договора с компании от енергийната група Фуелко (Fuelco) за доставка на обогатен уран, съобщи РИА Новости, цитирайки генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, според когото стойността на договорите е 1 милиард долара.
   
Тези споразумения ще позволят на руската страна да доставя в САЩ пряко обогатен уран от 2014 до 2020 година. Това са първите търговски договори между руски и американски компании в сектора на ядрената енергетика от 2008 година, когато страните се споразумяха за спрат антидъмпинговото разследване на доставки на уран от Русия за САЩ.
   
Американската страна твърдеше, че заради доставките на евтин уран от Русия цените на световния пазар са се сринали. През 1994 година САЩ въведоха мито за внасяния от Русия уран (за количествата над 500 тона годишно) от 115,8 процента и това на практика затвори американския пазар за руските производители.
    
Договорът за "мирния атом" бе подписан между Русия и САЩ на 6 май 2008 година. През август 2008 година бившият президент Джордж Буш оттегли от Конгреса все още нератифицирания документ заради конфликта в Южна Осетия, но по-късно рамковият договор все пак бе ратифициран, припомня РИА Новости.