Русия реабилитира семейството на Николай Втори
Русия реабилитира семейството на Николай Втори / снимкa: БГНЕС

Върховния съд на Руската федерация взе решение за реабилитирането на последния руски император Николай Втори и членовете на неговото семейство като неоправдано репресирани. Съдът постанови отменяне на определението на Върховния съд, че Николай Втори и неговото семейство не подлежат на реабилитация.

Според адвоката на императорското семейство Герман Лукиянов тази реабилитация е необходима преди всичко на съвременната цивилизована руска държава. "Реабилитацията на царското семейство е много важен символичен акт за нашата държава, който да покаже и на нас самите и на целия свят, че Русия се е променила, че е приключено с този негатив, който съществуваше в съветската история", каза директорът на канцеларията на Императорския дом на Великата княгиня Мария Владимировна.

Последният руски император Николай Втори - Николай Александрович Романов, съпругата му Александра Федоровна Романова, децата им Алексей Николаевич, Олга Николаевна, Татяна Николаевна, Мария Николаевна и Анастасия Николаевна са били разстреляни през 1918 година. Заедно с царското семейство са убити и лекарят им Евгений Боткин, прислужниците им Анна Демидова и Алойзий Труп и готвачът Иван Харитонов.