Русия продаде на Судан 12 изтребителя МиГ-29
Русия продаде на Судан 12 изтребителя МиГ-29 / netinfo

Русия е продала на Судан дванадесет изтребителя "МиГ-29", съобщи вчера суданският министър на отбраната Абдел Рахим Мохамед Хусеин, цитиран от Франс прес и БТА.

През юли 2004 г. ООН наложи ембарго върху продажбата и доставката на оръжие в суданския район Дарфур, в който се води гражданска война. Първоначално то се отнасяше за неправителствените организации, а през 2005 г. действието му се разпростря върху всички страни в конфликта.

През май 2007 г. Москва отрече да е снабдявала Хартум с оръжие, използвано впоследствие в Дарфур, както твърдеше правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Да, покупката на тези самолети е факт, потвърди вчера пред журналисти суданският министър в отговор на въпрос за продадените от Москва изтребители. "Ние сме много доволни от военните си отношения с Русия, добре познаваме и харесваме руската технология", подчерта министърът Хусеин и добави, че в зависимост от нуждите ще бъдат сключени и други руско-судански военни договори.

Той каза, че руски експерти редовно пребивават в Судан, за да модернизират военната техника, купена от бившия Съветски съюз.

В най-скоро време судански военнослужещи ще могат да се обучават и повишават квалификацията си в руски висши военни учебни заведения, обяви също Хусеин, цитиран от ИТАР-ТАСС.