Русия предлага на Европа съвместен противоракетен щит?
Русия предлага на Европа съвместен противоракетен щит? / netinfo

Русия може да предложи на европейските държави активно участие в създаването на съвместен противоракетен "щит" –европейска противоракетна отбрана, ЕвроПРО/. Това заяви главнокомандващият Военновъздушните сили на Руската федерация армейски генерал Владимир Михайлов, предаде ИТАР-ТАСС.

Създаването на ракетни потенциали в Близкия и Средния изток, Южна Азия и Азиатско-Тихоокеанския регион е необратим процес. В тази връзка Русия явно ще има полза да участва в колективни действия за гарантиране на сигурността на европейския континент, включително за защита срещу балистични ракети, смята генерал Михайлов.

Главнокомандващият ВВС обяснява руския интерес с военногеографското положение на федерацията - "необходимостта да защитава европейската част от територията си, възможността да използва някои свои средства за борба срещу балистични ракети в интерес на съседни европейски държави, сравнително лесното прехвърляне на някои средства на територията на тези страни, а също възможността да им продаде съвременни средства за противовъздушна и противоракетна отбрана".

За разлика от американските радари руската система за предупреждение за ракетно нападение покрива основните "ракетоопасни" направления за повечето европейски страни откъм Близкия и Средния изток, а също и от Южна Азия, твърди Михайлов.

Възможно е "в концептуален план" създаване на европейска противоракетна система на базата на руски средства, смята генералът. ЕвроПРО може според него да включва както отделни групировки за борба срещу нестратегически и срещу междуконтинентални балистични ракети, така и единни комплексни групировки за борба срещу ракети от всички класове.

Информационната подсистема може да има и общи елементи, добавя руският военен.

Стремим се не само да браним своите интереси, както правят САЩ при създаването на своя национална ПРО, планирайки да разположат свои позиции на европейска територия, но и да укрепваме сигурността на европейския континент, подчерта главнокомандващият Военновъздушните сили на Русия.