Русия пречела на разследването за опита Юшченко да бъде отровен
Русия пречела на разследването за опита Юшченко да бъде отровен / netinfo
Украинският президент Виктор Юшченко обвини днес Русия, че пречи на разследването на опита да бъде отровен с диоксин през 2004 г., предаде Ройтерс.

Юшченко обяви, че руски лаборатории отказват да доставят образци от отровата, въпреки че той е обсъждал въпроса с руския президент Владимир Путин. Президентът на Украйна добави, че Русия отказва да екстрадира трима заподозрени.

Руският посланик в Киев Виктор Черномирдин изрази недоумение от изявлението на Виктор Юшченко. "Какви са тези обвинения изведнъж? Защо те не са поискали, да направят заявка? Просто не рабирам", каза Черномирдин в телевизионно интервю.

Виктор Юшченко, чието лице все още е обезобразено от множество дупчици, заболя тежко по време на президентската кампания през 2004 г. в Украйна. Той постъпи на лечение във виенска клиника, където установиха, че е отровен с голяма доза диоксин.

Юшченко се възстанови и след това победи на президентските избори Виктор Янукович след продължилата седмици Оранжева революция, довела до повторението на вота заради изборни измами. Досега към никого не са отправени обвинения за отравянето на Юшченко, припомня Ройтерс.