Русия плаши с проблеми в отношенията с Москва призналите Косово
Русия плаши с проблеми в отношенията с Москва призналите Косово / netinfo
Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов каза, че ще има отрицателни последици за отношенията на Русия със страните, които признаят независимостта на Косово. "Това се отнася преди всичко до ЕС, в който няма консенсус по въпроса. Естествено, ще има отрицателни последици за страните, които признаят Косово. Какви - не искам да кажа", заявява Чижов в интервю за виенския вестник "Пресе.

Що се отнася до очакванията след обявяването на независимостта на Косово, Чижов подчертава, че ако това стане, ще се стигне до "широка дестабилизация в района". Посланикът посочва, че са възможни последици и на други места, като например в Босна и Херцеговина и Македония.

Запитан дали след обявяването на независимост на Косово може да се очаква и други провинции да се отцепят, включително на територията на някогашния Съветски съюз, Чижов отговаря положително. Що се отнася до мисията на ЕС в Косово, руският дипломат смята, че нито генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, нито ЕС, могат да одобрят изпращането й в Косово. "Не бихме имали нищо против да се изпрати мисия на ЕС, но тя трябва да се основава на решение на Съвета за сигурност на ООН", подчертава Чижов.