Русия откри изследователска станция на Северния полюс
Русия откри изследователска станция на Северния полюс / снимка: BGNES

Русия откри нова изследователска станция на Северния полюс. Това е поредният опит на Москва да затвърди претенциите си върху правото да експлоатира огромните находищата на природен газ и на петрол в района, предаде ДПА.

Плаващата изследователска станция "Северен полюс 35" вече е разположена в района на Северния полюс и над нея ще се развява руското знаме. В станцията ще работят 22-ма учени, главно от руския Институт за изследвания на Арктика и Антарктика.

В четвъртък руското министерството на природните ресурси съобщи, че правата на Русия върху част от Северния ледовит океан са доказани от руски учени, аназилирали проби, събрани по време на руска експедиция до Северния полюс от миналия месец. Анализът е доказал, че хребетът Ломоносов - огромно подземно плато с ширина около 160 км и дължина 1996 км, което се вие през океана между Русия и Гренландия, е свързан с Русия.

По време на руската експедиция до Северния полюс през август участниците в нея се спуснаха с два батискафа до дъното на океана по Северния полюс и поставиха руско знаме от титанова сплав на повече от 4000 м дълбочина. По този начин те символично потвърдиха, че тази територия е част от Русия. Другите полярни държави Канада, САЩ, Дания и Норвегия обаче също имат претенции върху района.

Смята се, че на Северния полюс има неразработени залежи на 10 милиарда тона природен газ и петрол, които са на стойност над 1 трилион долара, припомня ДПА.