Русия отбелязва 68 години от Великата Отечествена Война
Русия отбелязва 68 години от Великата Отечествена Война / снимка: БГНЕС

Денят на паметта и скръбта, 68-та годишнина от началото на Великата отечествена война, ще бъде отбелязан в Русия с масови митинги на младежките движения, както и палене на свещи и поднасяне на цветя от политическите партии, предаде РИА Новости.

На разсъмване на 22 юни 1941 г фашистка Германия без обявяване на война напада Съветския Съюз. Армията и населението на СССР не са били готови за такива начало - в първите ден на войната са унищожени 1200 съветски самолети, над 800 от тях - на летищата. Денят беше вписан в списъка на "дните на войнска слава и паметните дати на Русия" на 25 октомври 2007 г от президента Владимир Путин.

В този ден на територията на Русия се спускат държавните знамена, отменят се развлекателните мероприятия и предаванията в течение на целия ден. Определящото се като антифашистко младежко движение "Наши" обещава да събере 10 000 души, за да почете паметта на войните, паднали във Великата отечествена война.

Според плановете на организаторите, всеки от тях ще върже на дърво камбанка и ще запали свещ в знак на скръб за загиналите. По този начин младите хора искат да организират Възпоминателна алея. "Всяка година камбанките ще стават все повече и повече. Алеята на паметта ще стане нова традиция: традицията да се помни", се казва в съобщението на пресслужбата. "Наши" предложиха на звездите на шоубизнеса да запишат видеообръщения към ветераните от войната и младото поколение по случай паметната дата.