Русия обвини Великобритания за влошаването на двустранните отношения
Русия обвини Великобритания за влошаването на двустранните отношения / netinfo

Великобритания се опитва систематично да влоши отношенията с Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Великобритания съзнателно тръгна към систематично влошаване на нашите двустранни отношения, като изгони от Лондон руски дипломати и като прекрати всички контакти с Федерална служба за сигурност, което означава прекратяване на

сътрудничеството в борбата с тероризма", припомни дипломат номер едно на Русия. Той направи това изявление само два дни след като Москва закри регионалните представителства на Британския съвет на руска територия.

Лавров припомни, че британците са замразили разговорите с Русия за визовите облекченията, които са били много важни за задълбочаването на двустранните отношения.

През юли Лондон обяви, че намалява сътрудничеството с Москва, защото Русия отказа да екстрадира главния заподозрян за убийството на бившия служител на руското разузнаване Александър Литвиненко. Тогава Лондон изгони четирима руски дипломати от Великобритания, а Москва отговори със същата мярка.

Тази седмица Москва закри регионалните офиси на Британския съвет в Русия, популяризиращ английската култура и литература в чужбина, като обяви, че те са незаконни.

По думите на Лавров британската страна е открила голям брой офиси в Русия, без да съгласува това с руската страна. "Те се занимаваха с търговска дейност и не плащаха данъци, което противоречи на Виенската конвенция и на руското законодателство", посочи руският външен министър.