Русия няма да обслужва българските МиГ-29, ако сключим договор с Полша
Русия няма да обслужва българските МиГ-29, ако сключим договор с Полша / ThinkStock/Getty Images

Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако България сключи договор за обслужване на тези машини с Полша. Това заяви пред журналисти генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков, предаде ТАСС.

Българското правителство одобри по-рано подписването на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29 руско производство.

Подписват до дни договорът за ремонта на българските МиГ-ове

Ако България подпише споразумение с Полша за ремонт на двигателите РД-33, монтирани на МиГ-овете, руската корпорация "няма да има друг избор, освен да откаже" поддръжка на тези изтребители от българските ВВС, каза Коротков. Това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети, а също и сигурността на пилотите, обясни той. "Съжаляваме, че подобно решение се взема единствено от съображения за политическа конюнктура и най-вероятно се дължи на натиск отвън", заяви руският представител.

Ценовите параметри на ремонта, предложени от Русия и от Полша, са "фактически идентични", а РСК "МиГ" предлага на България десеторно по-изгодни условия в икономически план, твърди Коротков. Той за пореден път увери, че Русия не е издала на Полша лиценз, нито я е снабдила с актуализирана техническа документация за ремонт на двигателите на МиГ-29.

Министър Ненчев получи мандат за споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29

"Срещу посочената сума Русия бе готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Независимо от този случай, будещ у нас чувство на дълбоко съжаление, с оглед традицията на вековно приятелство между Русия и България, все пак се надяваме да изградим взаимноизгодно сътрудничество въз основа на международното право. При все това смятаме за възможно да оспорим правомерността на подготвяното споразумение поради очевидното нарушаване на правата ни като проектант и производител на самолетите", резюмира Коротков.

Източник: БТА