Русия няма да накара Полша да измени решението си за ПРО
Русия няма да накара Полша да измени решението си за ПРО / снимка: БГНЕС

Изявленията на Русия няма да повлияят на решенията, които Полша взема относно разполагането на елементи на американския противоракетен шит на нейна територия, заяви председателят на полския сенат Богдан Борусевич в интервю за руския вестник „Время новостей“, цитиран от БГНЕС.

На въпрос на изданието дали разполагането на американска ПРО ще влоши руско-полските отношения, особено в контекста на руските ответни мерки – разполагане на ракети „Искандер“ и Калининградска област, 59-годишният полски политик заявява: „Всичко зависи от отношенията между САЩ и Русия. Полша каза своята дума – ние гласувахме „за“. И в последно време в Полша не е имало промяна по този въпрос. Внимателно обсъждаме руските изявления по този въпрос, те не ни удовлетворяват, по-скоро са причина за безпокойство. Но тези изявления няма да повлияят на решенията, които вземаме“.

Помолен да коментира скорошното изказване на италианския премиер Силвио Берлускони, който определи разполагането на ПРО в Полша като провокация от страна на САЩ, Борусевич изрази несъгласие с подобна оценка. „Не съм съгласен с оценката, дадена от г-н Берлускони. И ако неговите думи трябва да бъдат предисловие към преговорите между Русия и САЩ, това няма да е добро предисловие. То не намалява напрежението, а напротив, изостря ситуацията“, смята полският политик.