Русия не е доставяла зенитни комплекси С-300 на Иран
Русия не е доставяла зенитни комплекси С-300 на Иран / снимкa: БГНЕС

Русия не е доставяла зенитни ракетни комплекси С-300 на Иран, съобщи Франс прес, като се позова на заместник-директора на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин.

   

САЩ и Израел, които не изключват вероятността да извършат въздушни удари по ирански военни обекти заради програмата на Техеран за създаване на ядрено оръжие, се отнасят изключително критично към сделката за доставка на руски зенитни комплекси в Иран, посочва АФП. През 2007 г. Русия достави 29 пускови установки за зенитни ракети ТОР-М1, които са с много по-малък обсег от модерните С-300.

   

Миналата седмица Израел се съгласи да достави на Русия три безпилотни разузнавателни самолета на обща стойност 50 милиона долара, посочва Ройтерс. Според израелски медии едно от условията за тази сделка е Москва да откаже да продаде на Иран системите С-300.

   

Руските мобилни зенитни ракетни системи С-300, известни и с натовското наименование СА-20, се използват за противодействие срещу самолети и крилати ракети. Системата може да унищожава цели на разстояние до 150 километра, посочва Ройтерс.