Русия навлиза в предизборна кампания
Русия навлиза в предизборна кампания / netinfo

От 3 ноември Русия навлиза в предизборна кампания за парламентарните избори на 2 декември - ключово събитие, което се превръща в референдум за президента Владимир Путин и ще очертае пътя за избирането на негов приемник през март догодина.

Месец преди гласуването изборната атмосфера остава по-скоро апатична, руснаците не влагат каквато и да било страст във вота, който изглежда предрешен, особено след като Путин обяви на 1 октомври, че ще оглави листата на управляващата партия "Единна Русия".

Рейтингът на президента е 67 процента, срещу 17 на сто за комунистите, 6 на сто за крайните националисти на Владимир Жириновски и 4 процента за прокремълскката лява формация "Справедлива Русия", показват социологическите проучвания на независимия център "Левада" от средата на октомври.

Необичайното за един действащ президент класиране в челната линия на Путин - най-популярният политик в Русия, засенчва всички останали участници и на практика превръща изборите във всенародно допитване, след като Путин обеща през 2008 година да напусне Кремъл, но да остане "влиятелен".

"За 20 години в Русия такова нещо не е имало. Най-важните избори вече са не президентските, а парламентарните. Хората ще гласуват за запазване на системата на управление, за това нещата да не се влошават", подчертава Борис Дубин, ръководител на отдела за обществено-политически проучвания в центъра "Левада", цитиран от БТА.

За руснаците Владимир Путин безспорно въплъщава стабилността след шока от разпадането на Съветския съюз и мрачните години от епохата на Елцин, белязана от срив в икономиката и финансовата криза през 1998 година.