Русия направи изпитание на най-голямата конвенционална бомба в света
Русия направи изпитание на най-голямата конвенционална бомба в света / netinfo

Русия направила изпитание с най-голямата в света конвенционална бомба, чиято разрушителна сила е съизмерима с мощността на ядрен взрив, съобщиха вчера руските военни, предаде Ройтерс.

Бомбата е последното от серия нови руски оръжия, използвани в политически ходове на фона на опитите на президента Владимир Путин да затвърди ролята на Москва на международната сцена.

"Резултатите от новата вакуумна бомба показаха, че нейната ефективност и мощност са съизмерими с тези на ядрено оръжие", каза заместник-началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Александър Рукшин за обществената телевизия "Първи канал". Същата информация по-късно бе излъчена и по държавната телевизия "Вести".

"Ще може да я видите в действие - бомбата, която няма равна в света, се тества във военен обект", обявява Рукшин.

Кадрите показаха самолет бомбардировач "Ту-160", който хвърля бомбата над зона за изпитания и последвала голяма експлозия. Репортажът отбелязва, че почвата изглежда като лунен пейзаж.

Министерството на отбраната подчертало, че военното му изобретение не противоречи на нито един международен договор и Русия не започва нова надпревара във въоръжаването.

Рукшин изтъкна, че вакуумната бомба не предизвиква радиоактивно замърсяване за разлика от атомните бомби.

Според репортажа руската нова бомба е много по-мощна от американската бомба MOAB, известна като "Майката на всички бомби" и затова руските инженери нарекли новото оръжие "Бащата на всички бомби".