Русия нанесе интензивни удари в Сирия часове преди примирието
Русия нанесе интензивни удари в Сирия часове преди примирието / БГНЕС, архив

Руската военна авиация нанесе голям брой удари по бунтовнически бастиони в Сирия днес, часове преди да влезе в сила споразумението за спиране на огъня, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отказа да потвърди, че Москва е нанесла там удари днес. Русия продължава да бомбардира "терористичните организации" в Сирия, заяви Песков и допълни, че „Центърът за наблюдение неведнъж е съобщавал вече сведения, които за жалост не са били потвърдени и не са почивали на никакви данни, достойни за доверие".

"Естествено, руската авиация продължава операцията си в Сирия. Тя подкрепя армията (на режима) и взема на прицел терористичните организации "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и организациите от черния списък на Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят на Кремъл.

"Дори щом примирието влезе в сила, нашата офанзива срещу терористичните организации няма да спре", отбеляза той и подчерта, че "това влиза в споразумението между руския и американския президент".

27 февруари - влиза в сила споразумение за спиране на огъня в Сирия

Бомбардировките, започнали през нощта и продължили чак до сутринта, са били по бунтовнически бастиони и са били по-интензивни от обикновено. Това се отнася най-вече за района Източна Гута, на изток от столицата Дамаск, както и в северната част на централната провинция Хомс и в западната част на северната провинция Алепо", заяви за АФП директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.

При ударите е загинало осемчленно семейство с три деца в селището Кибта ал Джабал, в провинция Алепо.

Сергей Лавров: Няма план Б на споразумението за Сирия

В Източна Гута - един от най-важните бунтовнически бастиони под контрола на групировката Джаиш ал Ислам (Армия на исляма), са извършени най-малко 25 рейда. Поне 10 от ударите са били насочени срещу Дума - главния град в Гута, съобщи СЦНПЧ.

По същото време Дума е била подложена на интензивен обстрел и от силите на сирийския режим.

СЦНПЧ е неправителствена организация, базирана във Великобритания и разполагаща с широка мрежа от информатори в Сирия.

Източник: БТА