Русия може да модернизира радарната станция в Габала
Русия може да модернизира радарната станция в Габала / снимка: BGNES

Русия е в състояние да модернизира своята противоракетна радарна станция в Азербайджан като част от съвместна инициатива със САЩ по предложение на президента Владимир Путин. Това заяви в радарната станция Габала първият заместник-командир на руските противоракетни сили Александър Якушин, предаде Ройтерс.

Агенцията допълва, че руските военни са допуснали чуждестранни репортери в строго секретната база ден преди срещата на Путин с президента на САЩ Джордж Буш. По думите на генерал Якушин, ако бъде взето съответното военно и политическо решение за съвместно използване със САЩ на станцията, тя може да бъде модернизирана незабавно.

Габала, където е един от най-големите радари в света, има обхват 6000 км и може да сканира Индийския океан, Близкия изток и Северна Африка. Сто и двайсет метровата инсталация е оградена от мрежи бодлива тел под електрическо напрежение и бетонни бункери.

Путин предложи на Вашингтон да ползва радара, като вместо това се откаже от плановете си да разположи в Чехия и Полша елементи от своя противоракетен щит, който в момента изгражда. Утре и вдругиден руският президент ще гостува на Буш в семейното му имение в американския щат Мейн.