Русия и Грузия размениха пленници
Русия и Грузия размениха пленници / снимка: БГНЕС

Изтеглянето на руските сили от Грузия започна, заяви пред френското радио "Франс ентер" постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от Франс прес и БТА. Рогозин уточни, че руски мироопазващи сили ще останат в Южна Осетия.

"Изтеглянето на руските сили започна. Разбира се, ще са нужни няколко дни за изпълнението на плана за мир в шест точки. Пълното изтегляне зависи от политиката на грузинския президент Михаил Саакашвили и действията на неговите сили", каза Рогозин. Той нарече грузинския президент "нацист" и заяви, че Саакашвили "вече не съществува" като партньор за Москва.

Говорител на грузинското вътрешно министерство заяви, че все още няма никакви признаци за започнало изтегляне на руските сили от Грузия.

Журналист на АФП видя две колони, всеки от по шест руски военни машини, да напускат западната грузинска база Теклати и да се насочват към град Зугдиди и сепаратистката област Абхазия. Двете колони са съставени от танкове и други бронирани машини, както и от военни камиони. Не е известно накъде се насочват тези колони, но е възможно движението им да е част от изтегляне на руските сили от Грузия, отбелязва АФП.

Руските и грузинските сили извършиха размяна на пленници, предаде Ройтерс. Размяната е станала в село на 45 км западно от Тбилиси.

Грузински правителствен представител съобщи, че петима руски военнослужещи, включително двама пилоти, са разменени за 15 грузинци, сред които двама цивилни.

Не е ясно по колко пленници държи всяка страна, отбелязва Ройтерс.