Русия е изобличила над 270 разузнавачи за 4 години
Русия е изобличила над 270 разузнавачи за 4 години / netinfo

От 2003 година досега руските контраразузнавачи са изобличили над 270 кадрови служители и 70 агенти на чуждестранни разузнавания, действали във федерацията, сред които 35 руски граждани. Това съобщава в интервю за московския седмичник "Аргументи и факти" директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) Николай Патрушев.

Само тази година е прекратена дейността на 14 кадрови разузнавачи и 33 агенти на чужди спецслужби в Русия.

Освен това са предотвратени престъпни действия, замислени от шестима граждани на Русия, решили по своя инициатива да съобщят на чужди тайни служби сведения, представляващи държавна тайна, посочва армейски генерал Патрушев.

Разходите на водещите чуждестранни държави за издръжка на тайни служби нарастват с 15-20 на сто всяка година. Те се интересуват главно от сведения за политическата и социално-икономическата ситуация в Русия, от стъпките на ръководството й за укрепване на руската държавност, териториалната цялост и икономиката, за отстояване на руските национални интереси на международната арена, посочва шефът на ФСС.

Вниманието на чуждите разузнавания е насочено по-специално към въоръжените сили на Русия, военнопромишления комплекс, научните изследвания, положението в Северен Кавказ, Далечния изток и Сибир, суровинните ресурси на страната и комуникациите. Тези служби полагат значителни усилия, за да получат информация за ситуацията около предстоящите парламентарни и президентски избори в Русия, добавя той.