Русия е готова да започне преговори за нов договор с ЕС
Русия е готова да започне преговори за нов договор с ЕС / снимкa: БГНЕС

Русия е готова да започне преговори с ЕС за сключване на нов договор в най-скоро време, заяви говорителят на руското Министерство на външните работи Андрей Нестеренко, съобщи РИА “Новости”, цитирана от БГНЕС.

По-рано ЕС даде мандат на Европейската комисия за започване на преговори с Русия за сключване на ново споразумение, което ще замени досегашния базов документ, чието действие изтече през декември миналата година.

Русия и ЕС могат да започнат преговори за споразумение за стратегическо партньорство през юни на срещата на върха в Ханти Мансийск. Това заяви Кристана Галах, прессекретар на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Даването на мандат на Европейската комисия за преговори с Русия за ново базово споразумение беше блокирано от Полша в края на 2006 г. Варшава поиска съдействие от страна на ЕС да разрешаване на ситуацията около руското ембарго върху вноса на полско месо. През тази година, когато ситуацията с вноса на земеделска продукция от Полша в Русия беше напълно разрешена, препятствия за започването на преговори с Русия създаваше Литва. Вилнюс поиска гаранции за съдействие от страна на европейските държави за възстановяване на доставките на руски петрол в литовски нефтопреработвателен завод, а също така върху Москва да бъде оказан натиск във връзка с подкрепата на Русия за Южна Осетия, Абхазия и Приднестровието.