Русия е доставила на Иран зенитни ракетни системи
Русия е доставила на Иран зенитни ракетни системи / netinfo

Русия е доставила на Иран модерни зенитни ракетни системи с малък обсег ТОР-М1, съобщи министърът на отбраната Сергей Иванов, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Иванов подчерта, че доставката е била извършена в съответствие с двустранни договорености. Иран не е под санкции и нищо не му пречи да купува отбранителна техника за въоръжените си сили, отбеляза той. В тази връзка руският министър на отбраната съобщи, че страната му ще разгледа допълнителни искания на Техеран за отбранителни оръжия.

Иванов не разкри колко системи ТОР-М1 са били закупени от Иран. По-рано служители на руското министерство на отбраната заявиха, че Москва ще предостави на Техеран 29 от този тип модерни зенитни ракетни системи.

Източник от руското министерство на отбраната уточни, че доставката, която е по сделка на стойност 700 милиона долара, все още не изпълнена изцяло.

Западът разкритикува сключения през декември миналата година договор. По-рано Съединените щати призоваха всички държави да прекратят изцяло износа на оръжия и сътрудничеството си в ядрената област с Иран, за да му бъде оказан натиск да спре дейностите си по обогатяване на уран. Израел също критикува остро оръжейни сделки с Техеран.