Русия е арестувала 20 грузински полицаи в град Поти
Русия е арестувала 20 грузински полицаи в град Поти / netinfo

Руски сили са навлезли в черноморския грузински пристанищен град Поти и са арестували 20 грузински полицаи, заяви говорителят на грузинското вътрешно министерство Шота Утиашвили, цитиран от Ройтерс.

"Те навлязоха в цивилната част на пристанището и изгониха всички. Руснаците арестуваха 20-те полицаи, които отговарят за охраната на пристанището", заяви Утиашвили.

По-рано генералният щаб на руската армия обвини Грузия, че войските й не се прибират по казармите, както е предвидено в споразумението за прекратяване на огъня, предадоха световните агенции.

"Въпреки че Саакашвили подписа мирния план в шест точки и прие връщането на грузинските войски в казармите им, това условие не е изпълнено. Това сериозно усложнява ситуацията и вреди на процеса на изтегляне на руските сили", заяви заместник-началникът на генералния щаб на руската армия ген. Анатолий Ноговицин.

Той добави, че изтеглянето на руските сили от Грузия продължава и ще бъде ускорено след 22 август.

Ноговицин заяви, че според информация на руската армия бойни кораби на САЩ, Полша и Канада планират до края на месеца да влязат в Черно море, към което Грузия има излаз.

Руското министерство на отбраната приема, че грузинската бригада, която бе прехвърлена от Ирак в Грузия трябва да се върне в Ирак.

"Смятаме, че подписаното от Саакашвили споразумение трябва да бъде спазено, включително по отношение на тази бригада", каза Ноговицин, цитиран от БТА.

Грузия заяви, че не държи повече руски пленници, заяви генералът.

"Днес се състоя размяна на пленници. Ние предадохме на грузинската страна 15 души и получихме петима, включително двама пилоти. Те заявиха, че не държат повече руски военнопленници", каза Ноговицин.