Русия допуска, че ще има хуманитарно спиране на огъня
Русия допуска, че ще има хуманитарно спиране на огъня / netinfo

Русия смята, че ако сегашните разногласия около проекторезолюцията на Съвета за сигурност за Ливан и Израел се запазят, трябва да се приеме кратка резолюция за "хуманитарно спиране на огъня", като междинен вариант.

Позицията на Москва бе изразена от първия заместник-министър на външните работи Андрей Денисов. Той оцени френско-американския проект за документа като "стъпка напред", тъй като в него се съдържа основното руско изискване - за незабавно прекратяване на огъня.

Американско-френският текст предлага спиране на огъня, като първи етап от решаване на конфликта между Израел и Хизбула. Предвижда се по-късно да бъдат определени мандатът на бъдещи международни сили в Ливан. Бейрут иска в документа да има призив за изтегляне на Израел от Ливан и последващо разполагане на ливанската армия в южната част на страната. Арабските страни също настояват Израел да бъде приканен да изтегли частите си от Ливан, веднага след прекратяването на бойните действия.

Късно тази вечер пред Съвета за сигурност ще говорят трима висши арабски представители, както и посланиците на Израел и на Ливан. Обсъждането на проекторезолюцията, което се смяташе, че ще започне още утре, бе отложено, за да бъде изслушана позицията им.

При това положение дискусиите по текста на документа най-вероятно ще бъдат подновени в сряда, след евентуално внасяне на някои промени. Преди всяко гласуване на документ на Съвета за сигурност трябва да са минали 24 часа от внасянето му. Затова вот може да се очаква най-рано в четвъртък.