Русия бомбардира бунтовнически позиции в Сирия
Русия бомбардира бунтовнически позиции в Сирия / БГНЕС

Руски бойни самолети удариха позиции на Ал Кайда и ислямистки бунтовници в северозападната сирийска провинция Идлиб и в централната Хама, съобщи източник от сирийските сили за сигурност, цитиран от Франс прес.

"Четири руски бойни самолети атакуваха бази на Джайш ал Фатах /Армията на завоеванието/ в Джиср аш Шугур и Джабал ал Зауйя" в провинция Идлиб, посочил източникът. Удари били нанесени също по позиции на въоръжени групи, бази и оръжейни складове в Хауаш в провинция Хама.

Армията на завоеванието включва Фронта Ан Нусра, сирийския клон на Ал Кайда, и ислямистки групи като Ахрар ал Шам.

Ан Нусра и Ахрар ал Шам се бият срещу режима на президента Башар Асад, но също срещу "Ислямска държава".

Как реагира светът на руските въздушни удари в Сирия

НАТО, САЩ, Саудитска Арабия и Франция изразиха съмнение, че руските удари са насочени срещу терористичната групировка „Ислямска държава". Външният министър на Русия Сергей Лавров обаче отхвърли необоснованите според него твърдения.

Лавров добави, че не разполага с "никаква информация" за жертви сред гражданското население. По думите му, той е казал честно на американския държавен секретар, че Русия се намесва по молба на сирийската президентска институция, за да се сражава "единствено срещу ИД и другите терористични групировки".

Междувременно Кремъл заяви, че мишени на руските въздушни удари са добре известни терористични организации и че още е рано да се каже дали президентът Владимир Путин е доволен от кампанията, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорителят на президента Дмитрий Песков каза: " Тези организации (които са в списъка с цели) са добре познати и целите са избрани в сътрудничество със сирийските въоръжени сили".

Асошиейтед прес тълкува думите на Песков като уточнение, че Москва нанася удари не само срещу "Ислямска държава", но и други групировки.

По данни на руското министерство на отбраната от снощи Русия е нанесла 20 удара в Сирия.

На въпрос дали руската държава е готова да реагира на евентуално засилване на терористичната опасност заради започналата операция в Сирия, Песков каза, че спецслужбите постоянно взимат необходимите мерки за противодействие на тероризма във всички негови прояви, предаде ТАСС.

Механизмът за информационно координиране между страните за действията в Сирия работи, но в медиите се появяват много изопачени данни за ситуация около руската операция, заяви Песков. "Сега трябва много, много внимателно да се отнасяме към всички съобщения: има много преиначена информация, много изопачена информация, много лъжлива информация", каза той.

Източник: БТА