Русия бойкотира арбитражното дело с кораба на Грийнпийс
Русия бойкотира арбитражното дело с кораба на Грийнпийс / БГНЕС

Русия ще бойкотира процеса в Международния трибунал по морско право, сезиран от Холандия след задържането на кораба на "Грийнпийс" в руска Арктика и обвиняването на екипажа му в пиратство. Това съобщава Франс прес, като цитира министерството на външните работи в Москва.

Русия е информирала Холандия и Международния трибунал по морско право, че не приема арбитражната процедура по делото за кораба "Арктик сънрайз" и няма намерение да участва в процеса в трибунала по въпроса за временните мерки. При това Русия остава открита за уреждане на възникналата ситуация, се посочва в изявлението на министерството, цитирано от БТА.

Министерството припомня, че във връзка с арбитражния си иск към Русия по повод на "Арктик сънрайз" на 21 октомври Холандия се обърна към Международния трибунал по морско право в Хамбург с молба да назначи т.нар. временни мерки на основание точка 5 от член 290 на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 година.

Става дума за мерки за защита на интересите на страна в спор, приемани до разглеждането на делото по същество в хода на арбитражния процес. Холандците молят трибунала да приеме решение за освобождаване на съда и екипажа и да издаде предписание за руската страна да прекрати всички правоприлагащи действия във връзка с дадения инцидент, пояснява руското министерство.