/ БГНЕС
Москва обяви, че затваря консулствата на балтийските държави в Русия в отговор на подобна мярка от страна на Латвия, Литва и Естония, които осъждат руската инвазия в Украйна, предава БТА, като се позовава на AFP.

Руското външно министерство посочи в изявление, че "оттегля разрешението за работа" на генералните консулства на Латвия, Естония и Литва в Санкт Петербург, обвинявайки също трите си съседки, че предоставят "военна помощ на режима в Киев".

Русия затваря също латвийското консулство и канцеларията на генералното консулство на Естония в град Псков, съобщи министерството.
Ръководителите и длъжностните лица на консулските представителства на Латвия и Естония са обявени за "персона нон грата" и трябва да напуснат територията на Русия.

През април руските генерални консулства в Латвия, Естония и Литва бяха затворени по искане на местните власти на фона на руската инвазия в Украйна. Повече от двеста руски дипломати бяха експулсирани в началото на април от страни от Европейския съюз, на което Москва отговори с реципрочни мерки.
БТА