/ БГНЕС
Страната има два потвърдени случая на вируса и двамата са китайски граждани, които се лекуват в сибирски болници
Сега не е моментът, в който да бъдеш чужденец в Русия. Премиерът на страната Михаил Мишустин обяви днес, че се планира да се депортират чужденци, диагностицирани с новия коронавирус.

"Сега той е добавен към списъка с особено опасни заболявания. Това ще ни позволи да депортираме чуждестранни граждани, ако бъдат диагностицирани с такова заболяване", обяви Мишустин по време на предавано по телевизията заседание на правителството.

Той каза още, че годишният инвестиционен форум в Сочи, който трябваше да се проведе в средата на февруари, ще бъде отложен.

"Преди всичко трябва да мислим за безопасността и здравето на нашите граждани (и) участниците във форума", добави Мишустин.

Русия спря безвизовите туристически пътувания до Китай

Русия има два потвърдени случая на вируса и двамата са китайски граждани, които се лекуват в сибирски болници.

"Болните хора, които са била диагностицирани с опасната инфекция, са изолирани и днес лекарите им оказват цялата необходима помощ", каза Мишустин.

Един от потвърдените случаи - китаец, заяви пред местните медии, че е недоволен от болничните условия в източносибирския град Чита и не е бил информиран веднага, че тестът му е положителен, припомня АФП.

"Ситуацията е под контрол", каза Мишустин, като набеляза мерки за затваряне на сухопътните граници и спиране на безвизов туризъм и влизане на китайци с работни визи.