Русия, Украйна
Русия, Украйна / /iStock
Русия е получила предложения от Италия мирен план и го проучва, каза днес руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от Франс прес.

"Наскоро го получихме. В момента го проучваме", каза той и отбеляза, че засега планът не е бил дискутиран между Русия и Италия.

"Когато приключим проучването му, ще обявим позицията си", допълни Руденко.

Беларус заяви, че проверява бойната готовност на военното си оборудване

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо обяви в петък, че страната му е предложила на ООН създаването на "международна посредническа група", която да се опита да постигне "стъпка по стъпка" прекратяване на огъня в Украйна.

Според Ди Майо "посредническата група", предложена от ООН, "трябва да се опита да възстанови диалога между двете страни, които в момента воюват".

Подробности за този план не бяха публикувани, но според италианския ежедневник "Република" доста подробният документ, представен в ООН, и съставен от дипломатите от италианското външно министерство предвижда четири етапа:

- Прекратяване на огъня в Украйна и демилитаризация на фронта, под егидата на ООН;
- Преговори за статута на Украйна, която да влезе в Европейския съюз, но не и в НАТО;
- Двустранно споразумение между Украйна и Русия за Крим и Донбас (тези оспорвани територии получават пълна автономия с правни гаранции за тяхната сигурност, но остават под суверенитета на Украйна);

- Сключване на многостранно споразумение за мир и сигурност в Европа, имащо по-специално за цел разоръжаване, контрол над въоръженията и предотвратяване на конфликти.

Вчера ръководителят на руския преговорен екип Владимир Медински каза, че Русия е готова да поднови мирните преговори с Украйна и хвърли вината за спирането им върху Киев.
БТА