/ iStock
Русия е предвидила най-новия, дванадесети, пакет от санкции на Европейския съюз срещу нея, по-специално за рестрикциите срещу руските диаманти, и ще намери начини да ги заобиколи, заяви Кремъл, предаде Ройтерс.

Според Укринформ министерството на икономиката в Киев е потвърдило новият пакет от санкции срещу Русия, включващи освен това по-строги ограничения върху износа на технологии и стоки, използвани от руския военно-промишлен комплекс.

"Благодарим на нашите европейски партньори за решението, което този път е насочено към такива изключително чувствителни и важни за агресора сфери като военно-промишления комплекс, търговията с петрол, втечнен газ и други стоки, чийто износ носи на Русия значителни приходи", заяви Юлия Свириденко, първи заместник министър-председател на Украйна и министър на икономиката.

ЕК е готова с предложение как да бъдат използвани приходите от запорираното в ЕС руско имущество

Най-новият пакет от санкции на ЕС включва, наред с други неща, редица ограничения като забрана за пряк или непряк внос, закупуване или транспортиране на диаманти от Русия (диаманти с произход от Русия, включително обработени в трети държави; диаманти, изнасяни от Русия или преминаващи транзитно през страната).

Пълната забрана на руски диаманти ще влезе в сила на 1 януари 2024 г., а забраната на руски диаманти, обработени в трети страни, ще бъде въведена поетапно до 1 септември 2024 г., отбелязва Укринформ.
Симеон Томов/ БТА