/ Thinkstock/Getty Images
Русия и Съединените щати изразиха надеждата си за подобряване на отношенията въпреки различията между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

На фона на силното напрежение във връзка с Иран, Сирия, Украйна и Венецуела руският президент Владимир Путин заяви, че от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър е станало ясно, че Русия не се е намесила в американските президентски избори през 2016 г. и че е време да се продължи напред. Американският държавен секретар Майк Помпео предаде посланието на президента Доналд Тръмп, че Съединените щати са заинтересувани от подобряване на отношенията с Русия.

Русия и САЩ изразиха надеждата за подобряване на отношенията

Помпео не спомена изрично въпроса с предполагаемата руска намеса в американските избори по време на разговора си с Путин, но изтъкна, че правителството на Тръмп ще защитава интереса на американския народ. По-рано Помпео заяви, че Съединените щати няма да толерират намеса в изборите, подобна на тази през 2016 г.

"Не става дума за това да продължим напред. Става дума за това да бъдат намерени решения, компромиси, въпроси, по които между нас има припокриващи се интереси", каза Помпео пред журналисти след срещата си с Путин.

Руският президент подчерта, че скорошният разговор между него и президента Тръмп е засилил надеждите за подобряване на отношенията.

Помпео изрази желанието на Тръмп за сътрудничество между Русия и Съединените щати и посочи Афганистан и Северна Корея като примери за въпроси, по които Москва и Вашингтон си сътрудничат. Съединените щати и Русия "споделят едни и същи цели" по въпроса със Северна Корея, каза Помпео, цитиран от Франс прес.

Венецуела бе ключова тема в разговора между Помпео и руските лидери. Венецуелският въпрос се очерта като източник на различия между Москва и Вашингтон, като Съединените щати подкрепят лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, а Русия - президента на Венецуела Николас Мадуро.

"По въпроса с Венецуела имаме различия. Искаме всички страни, които се месят във Венецуела, да спрат да го правят", категоричен бе Помпео.

Руският външен министър Сергей Лавров защити руската позиция и каза, че заплахите, които правителството на Мадуро получава от американски служители, взети заедно с явната подкрепа на Гуайдо за външна военна намеса във Венецуела "нямат нищо общо с демокрацията".

Съединените щати и Русия са съгласни да "разблокират" решаването на конфликта в Сирия, каза Помпео след разговора си с Владимир Путин, предаде Франс прес.
Американският държавен секретар изтъкна пред журналисти, че е провел с Путин "доста продуктивен разговор за стъпките, които да бъдат предприети в Сирия, за да бъде насърчено политическото решаване" на сирйския конфликт. "Мисля, че сега можем да започнем да работим заедно по начина за разблокиране" на ситуацията в Сирия, каза още Помпео.

Иран също бе сред ключовите теми на обсъждане на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран, за което някои се опасяват, че може да доведе до военен конфликт. Съединените щати обвиняват Иран, че заплашва да атакува интересите на Вашингтон в Близкия изток и намекна, че Иран или контролирани от Техеран групировки стоят зад предполагаемия саботаж на петролни танкери в Персийския залив. Съединените щати изпратиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Близкия изток, за да парират евентуални нападения на Иран срещу американските сили в региона, припомня Асошиейтед прес.

По време на визитата си в Русия Помпео се опита да намали опасенията във връзка с напрежението с Иран.

"По никакъв начин не искаме да водим война с Иран, но бяхме пределно ясни с иранците, че ако атакуват американските интереси, със сигурност ще отвърнем подобаващо", отбеляза Помпео.
Сергей Лавров изрази надежда за позитивен отговор от Съединените щати по въпроса за продължаването на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, чийто срок изтича през 2021 г.

Ден след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще се срещне с Путин на срещата на Г-20 в Япония през юни, Лавров каза, че Русия не е получавала официално предложение.

"Ако получим подобно предложение, ще отговорим по позитивен начин", посочи руският външен министър.
БТА